2013. Godina kometa

U 2013, godini moći ćemo promatrati čak dva kometa. A ako se u obzir uzme da su kometi vrlo rijetka pojava (kao pomrčine Sunca recimo), 2013. godina je veoma zanimljiva!

Jedan od ta dva kometa smo bili u prilici promatrati. To je bio C/2011 L4 PANSTARRS koji se vidio sredinom ožujka. Nažalost bio je u dosta nepovoljnom položaju za promatranje. Bio je vrlo nisko na zapadnom nebu što znači da je atmosfera dosta narušavala pogled na njega a i vidio se samo koji sat nakon zalaska Sunca. Sveukupno to znači da se vidio samo kroz dvogled.

Komet PANSTARRS-na sredini slike. Klik na sliku za uvećanje.

IMGP08641

Uvećana verzija- komet je na sredini lijevo

IMGP08661

 

 

Drugi komet koji nam tek treba doći je C/2012 S1 (ISON). On će se vidjeti u studenom i biti će u boljoj poziciji za promatranje nego komet PANSTARRS a po nekim prognozama mogao bi biti najsjajniji komet ikad, sjajniji čak i od punog Mjeseca. No, ovo treba uzeti s rezervom jer prognoziranje sjaja kometa je kao vremenska prognoza – kada sve prognoze najavljuju sunčano padne kiša. Može se dogoditi da komet zbog bliskog kontakta sa Suncem jednostavno bude uništen, a možda nam pruži nezaboravan pogled i iskustvo. U svakom slučaju jedino što možemo je čekazi i nadati se najboljem ishodu njegovog kontakta sa Suncem.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s