Gdje promatrati?

Astronomska promatranja je najbolje održavati daleko od grada ali i svih ostalih izvora svjetlosnog zagađenja, najbolje na što većoj visini zbog magle koja se zna skupiti u nizinama i tako nam otežati traženje tamnijih objekata.No ni brda nisu savršena, gledajući s brda svjetlosno zagađenje (od kog teško možemo pobjeći) je izraženije nego iz nizine.Za prva upoznavanja s nebom i ne trebate ići dalje od grada.Većina zviježđa se može lijepo vidjeti iz nekih manje svjetlosno zagađenih dijelova Dubrovnika, kao npr. Babin Kuk ili hotel Belveder a nešto bolja situacija je na Srđu ili Bosanci. Mjesecu i planetima svjetlosno zagađenje ne smeta, oni su dovoljno sjajni da svjetlosno zagađenje ne utječe na njih. 

No za potpuni dojam noćnog neba potrebno je otići malo dalje od grada, najbliže na Osojnik, bolja situacija je u Konavlima no i tamo ste u škripcu između zračne luke i Herceg Novog. Pelješac se postavlja kao vrlo dobra lokacija za astronomska promatranja, zbog svoje udaljenosti od Dubrovnika i većih mjesta.

Top-destinacija u našoj županiji, Hrvatskoj i jedno od mjesta s najmračnijim nebom u Europi je Lastovo.No ako na Lastovo poželite otići automobilom morat ćete voziti do Orebića pa trajektom do Dominče (na Korčuli), opet voziti do Vela Luke i tamo na trajekt do Lastova.Ta će vas ekspedicija koštati oko 400Kn za manje a 800Kn za veće auto.

Pri traženju lokacije za promatranje pomoći će vam Google Earth, bitno je odabrati lokaciju koja će vam biti lako pristupna i sa što većim komadom neba kojeg možete vidjeti. Bitno je također biti svjestan opasnosti od mina. Osim toga, što dalje od naseljenih mjesta idete to je veća šansa za bliske susrete s divljim životinjama kao što su vukovi i divlje svinje.Pa iako te životinje ne smatraju čovjeka lovinom i uglavnom izbjegavaju susret s ljudima (zato je teško i doživjeti bliski susret s njima) u iznimnim situacijama se može dogoditi da napadnu ljude kao kada imaju mladunce ili se osjete ugroženima.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s