Što gledati na zimskom nebu?

Zimsko noćno nebo je obilato zanimljivim objektima no problem stvara hladnoća koja otežava duži boravak na otvorenom, a kako se na astronomskim promatranjima obično baš puno i ne kreće lako je “zaraditi” prehladu.

Pa ipak evo nekih zanimljivih nebeskih objekata za vidjeti.

Definitivno najljepše zviježđe “vladar” zimskog neba  je Orion.U Orionu se nalazi najlakše vidljiva maglica, M42 koju možete vidjeti i s manjim dvogledom tipa 10×50.Predio u kojem se nalazi M42 naziva se Orionov mač, a tri zvijezde u sredini poredane koso zovu se Orionov pojas. Lijevo od Oriona je Sirius (na slici Canis Major), najsjajnija zvijezda zimskog neba.

Kako se nikad ne biste izgubili postoji Sjevernjača.No ako budete tražili najsjajniju zvijezdu na nebu (kako neki misle) sigurno ćete se izgubiti jer Sjevernjača nije najsjajnija. Kako bi ste najlakše našli Sjevernjaču prvo nađite Velikog Medvjeda (Ursa Major). Zatim povucite liniju do prve sjajnije zvijezde kako je prikazano na slici i došli ste do Sjevernjače.Ponekad je teško naći Malog Medvjeda (Ursa Minor) jer zvijezde koje sačinjavaju to zviježđe baš i nisu svijetle pa se zbog toga koristi metoda s Velikim Medvjedom.

Dvogled definitivno ima svoje čari, a jedan od objekata koji se upravo u dvogledu najbolje vidi su M45 Plejade.To je skup od sedam zvijezda (ponekad se za Plejade kaže Sedam sestrica) lako uočljivih i iz gradskih uvjeta.

Ako živite dalje od grada uočit ćete blijedi široki trag preko neba.To je naša galaksija, Mliječna Staza.

Tu je i nama najbliža galaksija, M31 Andromeda.Ona je najudaljeniji objekt kojeg je moguće vidjeti golim okom kao blijedu mrljicu na rubu vidljivosti, no samo ako živite dalje od grada.Dvogled otkriva svijetlo središte i ovalni disk oko njega a teleskop i njenog pratioca, galaksiju M110.

M44 je veliki zvjezdani skup u zviježđu Rakovica, lako vidljiv golim okom pod tamnim nebom.Ovo je još jedan objekt na kojem dvogled briljira.

Za pronalaženje ovih objekata i općenito snalaženje na nebu preporučam besplatan program Stellarium, link na kojeg imate na stranici “Linkovi”.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s